Klaviatur

Klaviatur betyder ett instrument som har inramade tangenter. Det kan spelas med händerna (manualklaviatur) eller med fötterna (pedalklaviatur). Det första klaviaturkända klaviaturen är vattenorgeln som var ett väldigt viktigt instrument i det antika Rom. Det finns många klaviatur instrument men det vanligaste är piano och orgel men några andra instrument som räknas till klaviaturerna är cembalo, spinett, pianodragspel, elorgel och synthesizer även kallad synt.

Klaviatur i musikskapandet

På 80-talet var det vanligt att ha en synt i bandet man spelade i men det har blivit en stor tillbakagång på det de senaste årtiondena. De mest kända klaviatur som används är piano och det finns renodlade pianokonserter. Det kan vara klassisk musik men även ny musik. En hel del artister gör pianovarianter av sin musik. Orgel förknippas ofta med kyrkmusik men kan även användas i andra sammanhang.

Klaviatur i spelmusik

När det kommer till skapandet av spelmusik så är klaviatur väldigt viktigt. Det vanligaste är piano även om orgel också är vanligt förekommande. De båda instrumenten ger olika ljud som ger olika känslor i spelet och för spelandet. Den mesta musiken som görs till spel idag är i någon form skapad med eller från piano.

När man senare vill göra konserter med känd musik från spel så är det ofta pianot man går tillbaka till. Delvis eftersom det redan är så pass använt och för att det går att göra så mycket musik och olika ljud med ett piano. Det är ett av de viktigaste instrumenten när det kommer till skapandet av spelmusik.

Piano

Det mest kända klaviatur är piano och många har spelat piano som barn och har både bra och dåliga erfarenheter av det. Pianot är ett allsidigt instrument och det anses vara fint att kunna spela piano och att äga ett piano ger status. Oavsett om man kan spela piano eller inte så har de flesta en relation till detta klaviatur och de inger en viss känsla av ordet och av ljudet det ger.