Studio

StudioStudio, musikstudio eller inspelningsstudio är alla olika namn på samma sak. Nämligen en plats där man spelar in olika former av ljud, oftast musik i olika former och med olika instrument. Enmusik studio kan även användas av radio och för andra former av inspelning av tal.

Fördelar med en studio

Det finns många fördelar med att spela in musik på en studio jämfört med att spela in musik live. Något av det viktigaste är att en inspelningsstudio är ljusisolerad och ljudsäker och byggd för att ge maximal utdelning av ljud. Det innebär att alla instrument kommer till sin rätt och kan användas på bästa sätt samt att ljud utifrån som kan störa inte kommer i inspelningen. Bakgrunden är helt tyst för att ge bäst musik varesig det är sång eller instrument. Även vid radioinspelning vill man att det ska vara tyst och då använder man en bra studio.

Hemmastudio

Många artister idag bygger en mindre studio hemma eftersom utbudet av studios i Sverige har minskat de senaste åren och de som finns är oftast dyra att låna. Ett rum som är helt ljudisolerat och som innehåller den tekniskt nödvändiga utrustning fungerar minst lika bra som en dyr studio man kan hyra in sig på. Genom att spela in musiken i en studio hemma så kommer man billigare undan. Med tanke på hur musikindustrin ser ut så är detta ett alternativ för små grupper och artister. Restultatet kan bli det samma oavsett var studion är eftersom det som krävs är relativt lite.

Förr behöves också en mängd olika mixerbord och liknande utrustning för att kunna mixa ihop musiken. Samt att förstärka och förändra musiken vid behov. Med dagens datorer så har man allt i en enda dator och det finns många datorprogram som har allt vad en musikstudio kan erbjuda när det kommer till mixning av musiken. Detta gör att musikstudios används mindre och fler tvingas läggas ner eller vara tvungna att hyra.